STUDIEMIDDAG VAN DE VVA OP VRIJDAG 7 OKTOBER 2022 OM 14:00 UUR IN DE TOLHUISTUIN, IJPROMENADE 2 TE AMSTERDAM

Geachte leden,

Graag informeer ik u dat de eerstvolgende VvA studiemiddag in persoon plaats zal vinden op vrijdag 7 oktober a.s. van 14.00-17.00  uur bij de Tolhuistuin in Amsterdam. De middag zal in het teken staan van

Content moderation, auteursrecht en uitingsvrijheid.

De algoritmes en moderatoren van online platformen spelen een cruciale rol bij zowel de handhaving van intellectuele eigendomsrechten, als de bescherming van de uitingsvrijheid in de informatiesamenleving. Zij markeren in de praktijk de scheidslijn tussen legitieme uitingen en illegale content, waaronder gebruik dat inbreuk maakt op auteursrechten en naburige rechten. De komende studiemiddag van de VvA gaat over die verantwoordelijkheid van de online platformen en de daarvoor geldende regels, zoals de recent aangenomen Digital Services Act.

Programma:

14.00 – 14.10 uur – Opening door de dagvoorzitter Mireille van Eechoud

14:10 – 14.50 uur – Presentatie van Dr. Catalina Goanta (Universitair hoofdocent Universiteit Utrecht) over de werking van content moderation in relatie tot uitingsvrijheid en content moderation in Europeesrechtelijk perspectief. Human Ads: Content Monetization op Sociale Media en Uitdagingen voor IE na de DSA

14.50 – 15.30 uur – Presentatie Dr. Sunimal Mendis (Universitair docent Tilburg University) over de balans tussen auteursrecht en uitingsvrijheid bij content moderation. Article 17 DSM Directive: A suitable tool for protecting communicative freedoms on online social media platforms?

15.30 – 16.00 uur – Pauze

16.00 – 17.00 uur – Paneldiscussie met de zaal, onder leiding van Peter Blok met de sprekers, Jacqueline Seignette (Höcker Advocaten) en Naomi Appelman (IVIR, Universiteit van Amsterdam)

Zin voor prijs:

De ALAI heeft ook dit jaar weer een competitie voor jonge auteurs (onder de 35 jaar) die schrijven over auteursrecht met een Europese en collectieve rechten dimensie. Deadline voor aanmeldingen is 15 november a.s. Meer informatie is beschikbaar op  https://www.alai.org/en/.

Locatie:

Tolhuistuin in Amsterdam (adres: IJpromenade 2, 1031 KT Amsterdam)

Deelname (aanmelding verplicht):

Aanmelden via email secretariaat@verenigingvoorauteursrecht.nl

Aan deelname door VvA-leden en studentleden zijn geen kosten verbonden.

De kosten voor deelname door niet-leden is € 50. https://paymentlink.mollie.com/payment/CnXED8MnvrX3v7GVYwPe4/

Voor deze bijeenkomst kunt u 2 VSO/PO punten behalen.