“Verbouwing en sloop: het persoonlijkheidsrecht van de architect”

IMG_5116

Deze vergadering heeft plaatsgevonden op 3 november 2017. Het programma zag er als volgt uit:

“Verbouwing en sloop: het persoonlijkheidsrecht van de architect”

Na een aantal moeilijke jaren wordt er weer volop gebouwd. Nieuwbouw, maar ook transformaties waarbij het aanzien van een bestaand gebouw wordt aangepast of zelfs onherkenbaar veranderd. Vanwege een gewijzigde gebruiksfunctie, maar ook vaak of mede vanuit een commerciële behoefte om hedendaagse architectuur toe te passen. Waar staat de oorspronkelijke architect in dit proces? En hoe gaat de projectontwikkelaar met de oorspronkelijke architect om? Recente zaken over o.a. museum Naturalis in Leiden en het kantoorgebouw de Bovenlanden in Amstelveen hebben hernieuwde aandacht gevestigd op de vraag in hoeverre de architect op grond van zijn persoonlijkheidsrecht invloed kan uitoefenen op sloopbesluiten en transformaties.

14.00 – 14.05: introductie door Jacqueline Seignette (voorzitter VvA)

14.05 – 15.00:
Prof.mr Jan Kabel (UvA, DLA Piper): Architectuur en behoud van integriteit van werk en maker. Renovatie van Jelles/Zwolle?
Aansluitend tijd voor vragen.

Presentatie Prof. mr. J. Kabel-Architectuur en behoud van integriteit van werk en maker

15.00 – 15.30: thee

15.30 – 17.00:
paneldiscussie onder leiding van Marcel de Zwaan (Bremer & de Zwaan). Panel: mr. Jesse Hofhuis (Hofhuis Alkema Groen), Prof.mr.Jan Kabel, mr. Sophie van Loon (Kennedy van der Laan), mr. Joep Meddens (Höcker), mr. Paul Tjiam (Simmons & Simmons), ir. Kees van der Hoeven (Kavander Architectenbureau Bna B.V.).

IMG_5131  IMG_5133  IMG_5136